maanantai 13. toukokuuta 2013

Eikö tää koskaan lopu...?

Joo, tää vuosi tuntuu olevan alusta asti yhtä vaivaa vaan. Välillä Isla, välillä Uffe ja joskus molemmat yhdessä... :(
Niin, mutta kävimme sentään molempien koirien kanssa Match Showssa Kalannissa 7.4. Uffen esiintyminen oli ihan perus Uffea, kulki hienosti ja komensi namia. ;) Sininen nauha siis tuli isojen aikuisten kehästä, kun haukkuminen kehässä ei ehkä ole niin suotavaa... :) Sinisten kehässä ei päästy enää jatkoon. Isla esiintyi pienten aikuisten kehässä ja Islankin esiintyminen oli tavanomaista, eli äärettömän rauhallista ja olemus oli vähän, että kyllä mä täällä sun kanssa kuljen kun kerta haluat.. :) Sininen nauha tuli ja sinisten kehässä päästiin jatkoon. Suuri yllätys oli, kun Isla valittiin pienten aikuisten sinisten ekaksi!! Vau! No, osaahan Isla esiintyä hienosti ja on tosi kokenut näyttelykehässä. Islan kanssa siis päästiin BIS-kehään ja siellä tuli sitten esille se toinen puoli Islan näyttelyesiintymisestä. :o Isla kun ei ihan joka koiraa siedä ja jotkut nartut on vaan sille liikaa... Meidän edellä kulkeva narttu oli sellainen jostain syystä, heti kehään mentyämme alkoi räksytys. Ja Islan kohdalla ei aina auta namit ei komennot... Yritin saada välimatkaa siihen koiraan ja Islan huomion minuun ja nameihin, mutta kehässä kuljin säntäilevän ja haukkuvan koiran kanssa. Tuomari siis kättelikin meidät ensimmäisten joukossa pois. Voi Islaa, kun oppis olemaan nätisti... :)
Mätsärissä oli mukana myös kooikeri Nekku junnuluokassa ja Nekku ylsi hienolla esiintymisellä sinisten toiseksi! Onnea Petra ja Nekku! :)
Iipa pienten aikuisten SIN 1 !! 7.4.2013 Kalannin mätsärissä

Tästäpä sitten alkoi se meidän alamäki... :( Kiinnitin huomiota Islan tiheään pissaamiseen. Perinteisesti Isla on pissannut maks. 3-4 kertaa päivässä ja nekin vasta, kun on jo jonkin matkaa kävelty. Juoksujen aikana saattaa pissailla hiukan useammin. No nyt lenkin mittaan pissaamisia tuli alkuun ehkä 2-3 yhden lenkin aikana. Muutaman päivän sisällä loppu lenkistä saattoi pissailla ihan muutaman kymmenen metrin välein... Tuolloin oli vielä vähän lunta maassa siellä täällä ja huomasinkin loppu lenkistä verijälkiä lumessa. Soitin eläinlääkäriin ja hän pyysi tuomaan näytteen seuraavana aamuna. Sain näytteen purkkiin ja päätin ottaa koirankin mukaan, oli pissa sen verran tummaata. No näytteestä löytyi bakteereita, verta, leukosyyttejä, proteiineja sekä liian korkea pH. Lisäksi lämpöä oli hiukan, mutta tulehdusarvo oli kuitenkin ok. Saatiin 10 päivän antibioottikuuri ja parin päivän päästä selvisi herkkyystutkimusten tulokset, joiden mukaan pitäisi olla tehokas lääke tähän bakteeriin. Kaikki piti siis olla hyvin. Islan kuurin loppumisen aikaan oli varattu Uffelle aika verikoekontrolliin sen lääkärin virheestä johtuvan kipulääkeyliannoksen vuoksi. Uffella on iän myötä tullut erittäin suuri eläinlääkärikammo ja inho. Verikokeen ottaminen ei siis onnistunut ilman rauhoitusta, joten samalla tarkastettiin, miten eturauhanen on lähtenyt paranemaan. No eihän se ollut, vaan oli suuri edelleen... Nyt täytyy siis miettiä miten se saadaan rauhoittumaan ilman kastraatiota. Silloin oli se Islan sterilisaatioaika jo tulossa, joten sen ajateltiin rauhoittavan myös Uffen tilannetta kovasti. Tälle asialle ei siis tehty mitään suurempaa. Verikokeen tulokset tulivatkin samantien ja lääkäri totesi, ettei ole olut haittaa liian suuresta Rimadylin annoksesta. Hieno juttu! Lääkärillä oli kova kiire, kun oli jo työpäivä loppunut ja yksi asiakas vielä meidän lisäksi kesken. Me siis hoidimme loput asiat hoitajan kanssa. Maksaessani kävikin ilmi, että yksi arvo oli kuitenkin koholla, mutta lääkärin mukaan se johtuu eturauhasvaivasta eikä Rimadylistä. Uskoa kai pitää, mutta miten afos (eli yksi maksa-arvoista) nousee eturauhasvaivassa....??  No, myöhemmin juttelin toisen lääkärin kanssa ja hän oli samaa mieltä asiasta. Kuulemma afos nousee helposti ilma syytä, varsinkin kun alkaa tulemaan koiralle ikää... Muut arvot kuitenkin kunnossa, joten ei huolta tästä!

Koska Islalle oli jo varattu sterilisaatioaika, joka oli pari päivää kuurin jälkeen, otettiin kontrollinäyte varoiksi. No sieltäpä löytyi edelleen bakteereita ja verta. Uusi tehokkaampi kuuri aloitettiin ja sterilisaatio peruttiin tulehduksen takia. Uuden kuurin lopulla jo tiesin, ettei varmasti ollut tehonnut ja uudessa näytteessä olikin edelleen bakteereita ja verta pari päivää kuurin jälkeen. Nyt näytteestä tutkittiin myös virtsakiteet. Ekastakin ne kai katsottiin, mutta tuosta kontrollista ei... No kiteitähän siellä oli ja sitten taas varaamaan uutta aikaa. Nyt Islan rakko ultrattiin ja otettiin pissanäyte punktiolla, jotta se olisi "steriiliä". Ultrassa havaittiin selvästi virtsakiviä, läpimitaltaan alle 1cm. Vaihtoehtoina tässä vaiheessa oli joka ruokavaliohoito, jos kivat ovat sulaavaa muotoa. Mutta, jos kivat eivät sula ruokavaliolla, niin olisi edessä rakon huuhtelu tai mahdollisesti leikkaus, jos kivet ovat liian isoja! Jäimme sitten odottelemaan virtsanäytteen tutkimustuloksia, tuossa ajassa ehdin jo olemaan varma, että leikata pitää... :/ Virtsasta löytyi bakteereita, verta, leukosyytejä, kiteitä ja pH oli edelleen korkea. Lääkärin mukaan virtsasta löytyneet kiteet olivat kuitenkin sulavaa muotoa, joten ruokavalion muutos pitäisi sulattaa myös kivet. Ei siis tarvitse edes huuhtelu ja suunniteltu röntgenkin jätittiin ottamatta. Erikoisruokaa pitää syödä yhteensä 6kk, ekat 1-1,5kk kiviä sulattavaa ruokaa ja loppu aika kiviä ehkäisevää ruokaa. 1,5kk päästä on uusinta ultra, josta selviää ovatko kaikki kivet hävinneet erikoisruualla. Pissanäytteestä otettiin vielä viljely, jotta selviäisi, mikä antibiootti kannattaa aloittaa. Keskiviikkona siis käytiin lääkärissä ja helatorstain ja tulevan viikonlopun takia tulos saatiin vasta tänään, Maanantaina. Lääkäri määräsi Islalle 3 viikon(!) antibiootikuurin Oriprim Vettiä. Pitkän kuurin vuoksi Islan vointia pitää seurata tarkkaan, lääke saattaa aiheuttaa perinteisten vatsavaivojen lisäksi, oksentelua, tiheää pissaamista, juomisen lisääntymistä (munuaisvaivat?) ja kuiva silmäisyyttä... JES, tätä me vielä tarvitaankin... Tämän luulisi jo tehoavan ruokavaliohoidon lisäksi! Ongelmanahan on se, että tulehdus voi aiheuttaa kiviä, mutta myös se että kivet edesauttavat tulehduksen syntyä ja sen hoitaminen on vaikeaa. Eli siis molempia on hoidettava, kunnes molemmista päästään eroon... Islalle oli varattu torstaiksi fyssari, mutta se peruuttiin varmuuden vuoksi. Ettei tule mitään lisää haittaa, parannellaan tätä nyt ensin...

Kaiken tämän lisäksihän se Islan sterilisaatio siirtyy, kunnes kivet ovat hävinneet. Eli joku 2kk, ellei Islalla ole sitten ne juoksut juuri silloin. Juoksuista olisi hyvä odottaa vähintään 2kk ennen leikkausta. Ja Islallahan oli ekä tulehdus 2kk viime juoksujen jälkeen.... Että saas nähdä miten käy. Tämä ei tosiaan myöskään helpota Uffen vointia, kun on hyvän hajuinen narttu kotona. Tässä on nyt mietitty, että Uffen eturauhanen pitäis tutkia tarkemmin, eli ultrata. Sitä kun ei olla vielä tehty ja sillä selviää monta asiaa. Tähän asti Uffea on hoitanut lähinnä meidän kunnaneläinlääkäri, mutta ultra aikaa olen varaamassa lääkäriltä, joka on perehtynyt koirien lisääntymiseen. Hänen mukaansa Uffelle kannattaisi kokeille ihan toista lääkettä, mitä on viimeksi annettu. Toinen lääke on turvallisempi, jos haluaa varmistua, ettei lisääntyminen vaikeudu ja se on pidempi vaikutteinenkin... Nyt lauantaina on Uffella koiranäyttely, sopivasti tässä dopinginaikojen välissä. Voipi olla, että tänä vuonna ei muita näyttelyitä enää olisikaan, jos päädymme siihen pitkävaikutteiseen hoitoon. Siinä oli muistaakseni 6kk dopingaika... No eipä näyttelyillä niin väliä, kunhan saadaan koira kuntoon ja pysyisi vielä edes joku mahdollisuus jälkeläisiinkin. Jos joku vaikka haluaisi itseni lisäksi Uffea jalostukseen käyttää. (Mun on hyvä sitä suunnitella, kun ei ole edes sitä jalostusnarttua...;) )

Eipä ole helppoa taaskaan... :(

Lisäystä:
Enpäs muistanut eilen kirjoittaa, että Uffen kanssa on tässä välissä käyty kaksi kertaa osteopaatilla ja kerran fyssarilla. Rangan jumit ja lukot saatu auki ja lantio suoristui. Fyssarin mukaan Uffen lannerangan kireys johtuu juurikin eturahasesta. Kipeän rauhasen vuoksi Uffe vetää itsensä "kasaan" ja se aiheuttaa jumeja lannerankaan. Että senkin vuoksi pitää pian saada selvyys eturauhasen tilasta. Kunpa se pitkävaikutteinen hoito auttaisi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti