perjantai 7. kesäkuuta 2013

Näyttelyitä ja lisää eläinlääkäriä

18.5. oli Mynämäellä kaikkien rotujen näyttely. Aamupäivän olin tarkistamassa rokotuksia ja puolen päivän paikkeilla esitin yhden westie-tyttösen elämänsä ekassa näyttelyssä. Alku meni kivasti ja koira esiintyi reippaasti, mutta juuri ennen yksilöarvosteluja tuli tarve löytää äiti jostain eikä namitkaan enää kelvanneet. Esiintyminen hieman siis kärsi, mutta EH kuitenkin tuli ja kehoitus kehätreeniin. Toivottavasti tulee tälle tyttöselle vielä joku näyttely eteen. :)
Uffe oli siis ilmoitettu kehään neljän muun kooikerin lisäksi. Tuomarina oli Irina Poletaeva, joka ilmeisesti arvosteli kooikereita ekan kerran virallisesti?? No tuomari osottaitui kuitenkin melko tiukaksi. Uffelle kuitenkin ERI, mutta ilman SA:ta. Viidestä kooikerista vain Viola sai SA:n ja oli siis myös ROP. Onnea Teija ja Riitta!!

29.5. Olin varannut Uffelle eläinlääkäriajan eturauhasen ultrausta varten. Isla oli juuri muutaman päivän sisällä pissannut kahdesti sisälle, joten otin Islankin varoiksi mukaan. Molemmilta eka pissanäytteet purkkiin. Ensin ultrattiin Uffe. Olikin aluksi miettimistä, että miten se onnistuu, kun viime aikoina on eläinlääkärikäynnit olleet melko vaikeita. No otettiin kuitenkin "riski" ja nostettiin Uffe pöydälle seisomaan, normaalisti ultra otetaan koiran maatessa selällään, mutta sitä olisi ollut turha Uffella yrittää. Olin lähes varma, että hyppää heti pöydältä alas, mutta sinne jäi seisomaan niin nätisti ja rauhassa odotteli namia!! :) No alkoi se namin syöminen sitten kyllä nostamaan kierroksia, mutta ei edes huomannut lääkärin touhuja. ;) Ultralla selvisi, että eturauhanen tosiaan on suurentunut. Oli halkaisijaltaan n. 3cm, normaali koko jäi multa kyllä ihan epäselväksi... Eikä löytynyt yhtään kystaa!! Kystille ainut hoito toitaapi olla koiran kastraatio. Mutta Uffe saa nyt vielä pitää pallinsa ja aloitettiin viikon Ypozane kuuri, joka estää testosteronin vaikutuksen eturauhaseen, mutta ei vaikuta siittiöiden tuotantoon, kuten aiemmin Uffelle annettu Tardak (jolla siis ohi menevä vaikutus). Uffen pissanäytteestä selvisi myös Uffen pH:n nousseen 8:an ja virtsassa oli myös proteiineja. Uffelle siis ruuan vaihto eteen ja viikon c-vitamiinikuuri, jonka jälkeen kontrollinäyte.

Islan pissan pH oli edellen 8 ja lisäksi löytyi nitriittejä, joita ei juuri koskaan ole koirilla... Mutta kuulemma johtuu todennäköisesti pitkittyneestä tulehduksesta. Siis kolmen viikon erikoisruuan ja kahden viikon antibiootin jälkeen ei mitään muutosta!! Ruuan olisi pitänyt laskea tehokkaasti pH:ta alas ja antibiootin tietty tappaa bakteerit, mutta eipä ole toiminut... No Islalle myös c-vitamiinia sekä karpaloa ja viikon päästä uusi näyte. Molemmilta lähti näytteet viljelyyn ja seuraavana päivänä selvisi, että Islan pissa tosiaan kasvaa edelleen bakteereita ja Uffen ei. Herkkyysmäärityksen mukaan Islan syömä antibiootti pitäisi olla tehokas tähän bakteeriin, mutta ei mitään käsitystä miksi ei ole auttanut...! Tässä vaiheessa (perjantai) huomasin, että Islan erikoisruoka alkoi loppumaan. Isla oli siis syönyt Hill'sin kivien sulatusruokaa säilykkeenä. Säilykeruoka ei ole omasta mielestäni kovin kivaa koiralle syöttää, siitä on enemmän "vaivaa" kuin nappulasta ja hirmu määrä tölkkejäkin kertyy kaappiin keräykseen vieteäväksi. Ja koska tässä ruuassa oli aineluettelossa ekana vilja, niin tilasin apteekin kautta Royal Caninin vastaavaa nappularuokaa, jossa ei ole viljaa. Säkki saapui sopivasti tiistaina apteekkiin, kun aamulla meni viimeinen annos purkkiruokaa. Samoihin aikoihin loppui c-vitamiini, mutta sitä en ostanut lisää jostain syystä... Tiistai-iltaruoka oli siis suoraan pelkkää RC:n nappulaa (ja karpalo sekä ab).

Keskiviikko aamuna vein kontrollinäytteet tutkittavaksi. Uffen pH oli laskenut 5:teen ja proteiinien määrä vähentynyt kolmesta plussasta yhteen! Ruuan vaihto ja c-vitamiini siis auttoi! Ja ilmeisesti myös eturauhaslääke, kun proteiini oli laskenut. Hienoa! :) Mutta Islan pH oli edelleen 7,5, eli edelleen liian korkea vaikkakin hieman laskenut, nitriittejä oli edelleen vahvasti ja uutena vielä proteiineja!!
Päädyttiin torstaina eläinlääkrin kanssa, että syötän ab:n loppuun pe aamuna ja sitten annetaan bakteerien kasvaa ja otetaan maanataina uusi näyte punktiolla ja lähetetään se tarkempiin tutkimuksiin ulkopuoliseen labraan. Kuulemma mykoplasma voi aiheuttaa pitkään korkealla olevan pH:n ja sitä ei heillä pystytä klinikalla tutkimaan. Varasin siis maanataiksi uuden ajan. Torstaina päädyin myös tilaamaan pH-liuskoja kotiin. Apteekissa maksaa hirveästi ja netissä oli yli puolet halvemmalla. No tulikin yllätyksenä jo tänään postissa. Koirat oli tietty mukana postia hakemassa ja pissat tuli sillä reissulla oli siis odoteltava, jotta pääsee testailemaan. Uffelta sain eka testattua ja pH oli siinä 5-6 paikkeilla, kuten vähän odotinkin. Isla ei pissannut, kun ekan kerran koitin. Tuntui vähän oudolta, kun tän pissavaivan aikana se yleensä on pissinyt ihan jatkuvasti. (Aamullakin jäi vähän epäselväksi pissasiko se ekalla pihakäynnilla lainkaan vaiko vasta, kun lähdettiin käelylle...) No sain kuitenkin vähän myöhemmin myös Islalta otettua pH:n ja suureksi yllätykseksi liuskan väri oli ihan selkäesti sama kuin paketin päällä olevassa "kartassa" 6!! Siis 6...! Oli pakko tarkistaa uudestaan, mutta kutosena pysyi... Oliskohan se tiistaina vaihdettu ruoka siis tehonnut näin hyvin!??!? RC.n ruuassa on kyllä enemmän natriumia, jotta koira joisi enemmän ja Islahan on juonut enempi nyt (ehkä??). Eikä siinä ole sitä viljaa, jota olen vähän aina vältellyt... Eläinlääkäriä en saa kiinni ennen maanantai-aamua ja ab on nyt loppu... Tässä olis varmaan hyvä kuitenkin syöttää myös antibioottia, kun nyt pH on normaali, niin bakteeritkin kuolis helpommin ja kun pH on normaali, niin tuskin tarvii mitään punktionäytettä ottaa maanantaina sittenkään...
No pitää viel ottaa pH:t huomenna ja sunnuntaina, jospa tämän päiväinen oli kuitenkin virhe...

Tässä vielä muutama tällä viikolla otettuja kuvia. Kivaa kun on kesä! :)


Uffe ja muovilintu, jota oli kiva noutaa. :)


1 kommentti: